fragment wykresu wielomianu
mm: Obok naszkicowano fragment wykresu funkcji f(X)=W(x),
gdzie W(x) jest wielomianem czwartego stopnia. Oblicz f(10)
http://s18.postimage.org/lqaztywqh/wykresw_x.jpg
Miejsca zerowe to {−2;1;3;5}
Zatem napisalem wzor
W(x)=(x+2)(x−1)(x−3)(x−5)
i odpowiedz mi wyszla 3780.
Zas w odpowiedziach wzor wyglada
W(x)=0,05(x+2)(x−1)(x−3)(x−5)
oraz f(10)=189
Skad sie wzial ten wspolczynnik 0.05? Od czego to zalezy i jak go znalesc.
Pozdrawiam
27 lut 01:33
mm: Ok juz rozumiem:
[Dla osob ktore tez beda mialy z tym problemy]
Wzor wielomianu ma postac
W(x)=a(x−x1)(x−x2)(x−x3)(x−x4) ... x(x−xn)
Zatem podstawiajac dane z wykresu mamy
−1,5 = a(0+2)(0−1)(0−3)(0−5)
−1,5=−30a
a=0.05
27 lut 01:45