przekształcenia wykresu
Cusack: Mam przykładowo funkcję f(x)=3|x|
niech g(x)=3|x|−2 i h(x)=3|x−2|
Jeżeli wykres funkcji f(x) przesunę o wektor [2,0] to dostanę g(x) czy h(x) ?
26 lut 20:35
Mila:

f(x)=3
|x|
translacja o wektor [2,0] ⇒h(x)=3
|x−2|
26 lut 21:02
Mila:

II
g(x)=3
|x|−2
1)y=3
x−2 zielony
2) symetria względem OY prawej części⇒g(x)=3
|x|−2
26 lut 21:11
Cusack: dziękuję.
Czyli żeby dostać g(x) to muszę narysować y=3x−2 dla prawej strony wykresu i zrobić symetrię
OY?
Ale szczerze powiedziawszy nie za bardzo rozumiem dlaczego właśnie tak...
26 lut 21:15
Cusack: spóźniłem się
26 lut 21:15
Cusack: ale pytanie aktualnie (tylko do g(x)), nie rozumiem dlaczego najpierw 3x−2 a potem wartosc
bezwzgledna na argument.
a boje sie ze jezeli nie zrozumiem to za jakis czas to po prostu wyleci i znowu będzie się
mylić
26 lut 21:17
Cusack: ?
26 lut 21:51
Mila: Myślę, że najlepiej będzie, gdy rozpiszesz wartość bezwzględną, i oglądaj wykresy.
26 lut 22:14
Mila:
1) Może tak, jeśli w wartości bezwzględnej tylko x, czyli f(|X|),
albo jak wolisz we wzorze jest |x|, to rysujesz wykres funkcji, bez wartości bezwzględnej, a
potem odbijasz prawą stronę, lewą pomijasz.
f(x)=2|x|+4
f(x) =log2(|x|+3)
f(x)=x2+|x|+5
Rozpisz te przykłady, narysuj wykresy, a potem bez rozpisywania, jak podałam.
27 lut 00:22