Reverie: Hej, mam problem z określeniem wartości logicznej zdania w zadaniu tego typu:
Wiadomo, że w(p \/ q) = 0. Jaką wartość logiczną ma zdanie
[(p => q) \/ (q => ~p)] <=> ~p ?
Byłabym wdzięczna gdyby ktoś mi mógł wyjaśnić jak to określić wartość tego zdania, bo mam
jeszcze kilka zadań bardzo podobnych do tego i chciałabym je sama 'rozgryźć', a nie
bardzo wiem jak się za nie zabrać :
10 wrz 16:46
Dariusz: Latwo zauwazyc, ze p=q=0
Zatem 0⇒0 V 0 ⇒ 1 ⇔ 1 czyli 1⇔1 (Nie jestem pewien czy wystarczy rozpatrzec przypadek
okreslony, dla swietego spokoju rozpatrz tez p=q=1 , p=1 q=0 i p=0 q=1)
10 wrz 17:27
Reverie: Dziękuję za pomoc

Chyba już zaczynam to rozumieć
10 wrz 17:33