.
asdf: Twierdzenie Rolle'a
Jeżeli funkcja jest ciągła i rózniczkowalna w kazdym punkcie x ∊ (a,b) oraz:
f(a) = f(b) to istnieje takie f'(c) = 0, czyli w punkcie c ∊ (a,b) istnieje ekstremum lub
funkcja jest stała. Tak na chłopski rozum: jeżeli funkcja na krancach swojego przedziału musi
być równa to jeżeli w przedziale (a,b) istnieje takie x1, że f(x1) ≠ f(a), czyli w
przedziale (a,b) funkcja zmienia swoją monotoniczność (musi wrócić do pierwotnej wartości),
tyle wystarczy zrozumieć z tego twierdzenia?
26 lut 20:03
asdf: .
26 lut 20:33
PW: Ja to widzę "obrazkiem". Jeżeli ma na krańcach jednakowe wartości, to gdzieś między a i b
wykres ma styczną równoległą do osi OX.
26 lut 21:36
asdf:
26 lut 21:38
Trivial:

Jeśli chodzi o twierdzenie Rolle'a, to jego esencję oddaje obrazek powyżej.

f'(c) = 0.
26 lut 23:11
asdf: Tak, rozumiem te twierdzenie, po prostu pytałem czy to co napisalem wyzej wystarczy do tego
twierdzenia
26 lut 23:13