Metoda eliminacji Gaussa-Jordana
Marcin: Układ równań
x+4y−2z+t=6
3x−7y−3z−t=−16
6x−9y−4z−2t=−7
x−y−4z−2t=−13
Wyzerowałem i otrzymałem:
1 4 −2 1 6
0 −19 3 −4 −34
0 −33 8 −8 −43
0 −5 −2 −3 −19
I w tym momencie nie mam pojęcia jak wykonać dalsze "schodki". Proszę o pomoc
25 lut 21:19
Trivial:
| | −33 | | −5 | |
Następny krok: odejmujesz |
| wiersza 2 od wiersza 3 oraz |
| wiersza 2 od |
| | −19 | | −19 | |
wiersza 4.
25 lut 21:50
25 lut 21:51
Marcin: Nie rozumiem jak te ułamki mam odjąć
25 lut 21:56
Trivial: Mnożysz wiersze odpowiednie wiersze przez współczynniki, które podałem i odejmujesz.
25 lut 22:01
Marcin: Zrobiłem tak jak kolega proponował i nie uzyskałem w miejscu tej −19 liczby 1. Może ktoś to
jeszcze bardziej łopatologicznie wytłumaczyć?
26 lut 20:52
26 lut 22:54
Trivial:
Tak, dobrze czytasz. Niestety przykład jest taki, że rachunki nie są trywialne i pojawiają się
ułamki. Po wyeliminowaniu kolejnej kolumny powinieneś uzyskać wynik:
1 4 −2 1 6
0 −19 3 −4 −34
0 0 53/19 −20/19 305/19
0 0 −53/19 −37/19 −191/19
Następnie mnożymy przez 19 aby pozbyć się tych wstrętnych ułamków
1 4 −2 1 6
0 −19 3 −4 −34
0 0 53 −20 305
0 0 −53 −37 −191
Kolejno...
1 4 −2 1 6
0 −19 3 −4 −34
0 0 53 −20 305
0 0 0 −57 114
I gotowe...
26 lut 23:28
Marcin: Dzięki chłopie to już zrobiłem przez dwa dni

Pozdrawiam
26 lut 23:34
Trivial: Na wolframie zrobili jeszcze eliminację do góry (całkowitą).
26 lut 23:41