planimetria proszę o pomoc
olek: Obrazem odcinka AB o końcach A(−2,5) i B(1,4) w pewnej jednokładności jest odcinek CD o końcach
C(−4,−2) i D(2,−4).Oblicz współrzędne środka i skalę tej jednokładności.
25 lut 21:01
Mila:

|AB|=
√12+32=
√10
|CD|=
√62+22=
√40
S=(a,b) ,A(−2,5) i B(1,4),C(−4,−2) i D(2,−4)
SC
→=2SA
→ z def. punktów jednokładnych
SC
→[−4−a,−2−b]=2SA
→[−2−a,5−b]=[−4−2a,10−2b]
−4−a=−4−2a
−2−b=10−2b⇔a=0 i b=12
S=(0,12)
Czy masz odpowiedź?
Może trzeba rozważyć skalę k=−2, nie jest powiedziane, że obrazem punktu A jest punkt C ...
25 lut 23:06
26 lut 21:19
Mila:

Przy tak sformułowanym zadaniu , uwzględnij skalę ujemną k=−2 ( tez dwa razy powiększa
odcinek,)
obrazem punktu A jest punkt D,
obrazem punktu B jest punkt C.
S
2=(a,b) ,A(−2,5) i B(1,4),C(−4,−2) i D(2,−4)
SC
→[−4−a,−2−b]=−2SB
→[1−a,4−b]=[−2+2a,−8+2b]
[−4−a,−2−b]=[−2+2a,−8+2b]
No, ładne zadanka.

Zrobiłeś wszystkie?
26 lut 21:49
olek : Nie, tylko to zadanie nie umiałem i jeszcze nie umiem tego 3
26 lut 22:07
olek : tzn resztę miałam oprócz tego co mi teraz rozwiązałaś

no i jeszcze to 3 : (
26 lut 22:13
olek : miałem *
26 lut 22:13
Mila: No to rób to 3, czego tam nie umiesz?
26 lut 22:16