Oblicz zadania z fizyki
Natalia: Tu niestety fizyka ale błagam pomóżcie!
1. Ciało spada z wysokości 200m. Oblicz czas po jakim spadnie, oraz prędkość jaką uzyskał tuż
przed upadkiem. Przyspieszenia ziemskie przyjmij 10ms2 .
2. Od chwili start ciało porusza się z przyspieszeniem 4ms2 przez czas 5s. Przez następne
20s poruszało się ze stałą prędkością następnie zaczęło hamować i zatrzymało się po upływie
8s. Oblicz całkowitą drogę jaką przebyło, oraz prędkość średnią całego ruchu
25 lut 20:08
bezendu: 1.
h=200 m
Najpierw liczę wysokość
Ep=Ek
2gh=v
2 /
√
v=
√2gh
v=
√2*10*200=
√4000=63,24 m/s
Teraz liczę czas
gt
2=2h /g
t=
√40=6,32 s
25 lut 20:34
dero2005: 1)
swobodny spadek
H = 200
g = 10
V = √2gH = [m/s]
t = √2Hg = [s]
25 lut 20:44
Natalia: A te wiecie jak zrobić?
2. Od chwili start ciało porusza się z przyspieszeniem 4ms2 przez czas 5s. Przez następne
20s poruszało się ze stałą prędkością następnie zaczęło hamować i zatrzymało się po upływie
8s. Oblicz całkowitą drogę jaką przebyło, oraz prędkość średnią całego ruchu.
26 lut 21:08
dero2005:
1 etap ruch jednostajnie przyspieszony
a
p = 4
ms2
t
1 = 5 s
2 etap ruch jednostajny
S
2 = v*t
2 =
gdzie v = a
p*t
1 =
t
2 = 20 s
3 etap ruch jednostajnie opóźniony
v = v
p − a
ot
3
gdzie v = 0
v
p = v w ruchu jednostajnym
t
3 = 8
S = S
1 + S
2 + S
3 =
27 lut 08:05
adsa: t= 2 T 1/2
6 kwi 16:35
adsa: Oblicz ile zostalo po czasie :
t= 2 T1/2
t= 3T1/2
t= 10 T 1/2
6 kwi 16:35