HNO3: Witam. Za zadanie mam zbadać liczbę rozwiązań równania w zależności od p , k:
4p2x - p = px - k2 ( p ∈ R, k∈R)
Technicznie to wiem co muszę zrobić - doprowadzić to równanie do postaci ax + b czyli na
początek:
4p2x - p - px + k2 = 0
Następnie pogrupować tak, żebym wiedział czym jest "a" a czym "b"
(4p2 -p)x + k2 = 0
No i zatrzymuję się właśnie w tym momencie. Bo tak właściwie, to na dobrą sprawę nie mam
pojęcia co mogę dalej zrobić ( a wyniki wychodziły mi w tym bzdurne - bo wyszło mi
√p/2
oraz - √p/2
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć co powinienem zrobić ? bo już naprawdę nie mam pojęcia...
10 wrz 14:54