Jakub: Tutaj masz co to jest środkowa
495.
Na początku policzę przyprostokątne trójkąta, jest to trójkąt równoramienny więc oznaczam
długość tą samą literą Z tw. Pitagorasa:
x
2 + x
2 = 20
2
2x
2 = 400
x
2 = 200
x =
√200 = 10
√2
Poprowadź z wierzchołka kąta prostego środkową. Dzieli ona przeciwprostokątną na dwie
równe części po 10cm. Znowu z tw. Pitra
d
2+10
2 = (10
√2)
2
d
2 = 200 - 100
d
2 = 100
d = 10
Już masz jedną środkową.
Teraz poprowadź środkową z innego wierzchołka i znowu z Pitagorasa
(10
√2)
2+(5
√2)
2 = f
2
No to już wyliczysz sama .
Powodzenia