Krótsza podstawa trapezu prostokątnego ma długość 12 cm , a jego wysokość jest równa 6 cm.
Oblicz pole trapezu, jeśli sinus kąta ostrego jest równy 3/5.
Bok, który oddziela kwadrat od trójkąta powinien mieć 6 cm. Ale potem jak wpisuje sinusa to tam
powinno być 3 . Co robię źle ?
| 6 | 6 | |||
Dolna podstawa :12+x i Teraz tgα= | a sinα= | |||
| x | 10 |
)
| 3 | 3 | |||
sinα = | −−> to znaczy, że stosunek odpowiednich boków wynosi | , a nie, że | ||
| 5 | 5 |
| 3 | 6 | |||
sinα = | = | |||
| 5 | c |
| 6 | 3 | |||
Czyli wysokość = 6, ramię = 10, a ich stosunek = | = | ![]() | ||
| 10 | 5 |