Obliczanie trójmianu kw.
weronika: Niech f(x) = ax3 +bx − 7, gdzie a,b to liczby rzeczywiste. Jeśli f(−5) = 5, to:
A. f(5) = −5
B. f(5) = −7
C. f(5) = −19
D. nie można obliczyć f(5)
Proszę o pomoc.
24 lut 19:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
zbyt mało danych aby jednoznacznie wyznaczyć współczynniki a i b ... oraz określic wartość f(5)
24 lut 19:49
Kejt:
f(−5)=−125a−5b−7
−125a−5b−7=5
f(5)=?
f(5)=125a+5b−7
wiemy, że:
−125a−5b−7=5
a dalej:
125a+5b+7=−5
125a+5b=−12
wracamy do f(5):
125a+5b−7=?
podstawiam:
−12−7=−19
f(5)=−19
i tadam
24 lut 19:49
Kejt: cześć
Arturze
24 lut 19:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
ehhhh
witaj maturzystko
24 lut 19:53
weronika: Dziękuję!
24 lut 20:03