matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
M30:
√
3
oblicz wartość wyrażenia: tg
2
α − 3cos
2
α jeżeli sinα =
2
24 lut 19:21
Beti:
z jedynki tryg. oblicz cosα, a potem tgα ze wzoru:
sinα
tgα =
cosα
na koniec podstaw dane do wzoru.
24 lut 19:23
rozi:
sinx
sin
2
x
tg
2
x=(
)
2
=
cosx
cos
2
x
cos
2
x +sin
2
x=1 cos
2
x=1−sin
2
x
sin
2
x
− 3(1−sin
2
x)=...
(1−sin
2
x)
2
24 lut 19:25
Eta:
√
3
Jeżeli sinα=
⇒
α=60
o
2
1
to tg60
o
=
√
3
i cos60
o
=
2
1
W= (
√
3
)
2
−3*(
)
2
=...........
2
24 lut 19:30