Prawdopodobieństwo (symetryczna kostka)
Nicky: Zad
Oblicz prawdopodobieństwo, że w trzech rzutach symetryczną sześcienną kostką do gry suma
kwadratów liczb wyrzuconych oczek będzie podzielna przez 5.
Przedstawię swój tok rozumowania:
Ważna jest tutaj reszta z dzielenia.
dla n2=(5k+1)2=5(5k2 +2k) + 1 −>reszta wynosi 1
dla n2=(5k+2)2=5(5k2+4k) + 4 −> reszta wynosi 4
dla n2=(5k+3)2=5(5k2+6k+1) +4 −> reszta wynosi 4
dla n2=(5k+4)2=5(5k2+8k+2)+4 −> reszta wynosi 4
dla n2=(5k+5)2 −> reszta wynosi 0
dla n2=(5k+6)2=5(5k2+12k+7) + 1 −> reszta wynosi 1
Więc
przy założeniu że 5 dzieli a2 + b2 + c2 (czyli suma kwadratów trzech kolejnych rzutów)
to rzuty muszą wyglądać następująco
Przypadek 1.
I rzut 5
II rzut 5
III rzut 5
Przypadek 2.
I rzut 5
II rzut 2,3,4 (czyli któraś z liczb, która daje resztę 4)
III rzut − 1,6 (czyli któraś z liczb, która daje resztę 5)
Reasumując
Ω=63
A= 1*1*1 + 1*3*2=7
P(A)= 7/216 (Prawidłowy wynik to 37/216)
Nie wiem czego nie uwzględniłem....zawsze przy rzutach kostką zastanawiam się czy kolejność
jest ważna, ale tutaj skoro omegę określiłem jako kombinację 63, a nie wariację, to raczej
kolejność mnie nie interesuje.
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
24 lut 19:16
Nicky: Przepraszam najmocniej, tam w przypadku 2, III rzucie w nawiasie powinno być (czyli któraś z
liczb, która daje resztę 1), a napisałem 5 zamiast 1.
24 lut 19:17
Nicky: Drugi błąd, 63...toż to wariacja z powtórzeniami...także kolejność istotna.
Nie wiem już...siedzę nad tym zadaniem już ze 2 godziny i już głupoty wypisuję...
24 lut 19:30
Nicky: Wymyśliłem:
A=1*1*1 + (1*3*2)*3! (ponieważ dla mnie wynik 5,2,1 to inny rzut niż 2,5,1, a liczba takich
permutacji wynosi 3!)
Wynik by się zgadzał, tylko boję się, czy po prostu nie próbuję się dopasować liczbowo do
odpowiedzi....
24 lut 19:42
Mila: 12=1
22=4
32=9=5+4
42=16=3*5+1
52=25
62=36=7*5+1
(555) 1 mozliwość
(1,2,5) 3!=6 (reszty1,4,0)
(1,3,5) 3!=6
(4,2,5) 3!=6
(4,3,5) 3!=6
(6,2 ,5) 3!=6
(6,3,5) 3!=6
razem: 1+36=37
24 lut 19:50