Wyznacz objętość ostrosłupa.
kacpi456: Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny ABC o przeciwprostokątnej 12 i kącie ostrym 30o.
Wszystkie krawędzie boczne są nachylone do płaszczyzny podstawy pod kątem 60o. Wyznacz
objętość tego ostrosłupa.
24 lut 19:01
dero2005:

czy to jest ostrosłup prawidłowy ?
24 lut 19:11
kacpi456: nie wiem, w odp V=108
24 lut 20:03
dero2005:

na rys podstawa ostrosłupa
c = 12
α = 60
o
β = 30
o
b = c*sin 30
o = 6
a = c*cos 30
o = 6
√3
h = 6
√3
V = U{P
p*h}}{3} = 108
24 lut 20:23
24 lut 20:24