Trójkąt. Pomocy .
Pierwiastek: Zad. Trójkąt ABC o bokach długości |AB| = 20, |BC| = 16, | AC| = 18 jest podobny do trójkąta
DEF .
Wiedząc, że najmniejszy bok trójkąta DEF jest równy największemu bokowi trójkąta ABC, podaj
skalę podobieństwa tych trójkątów oraz oblicz obwód trójkąta DEF.
Może mi ktoś to wytłumaczyć ?
24 lut 19:00
Mati_gg9225535:
| x | | 5 | | 45 | |
| = |
| ⇒ x = |
| = 22,5 |
| 18 | | 4 | | 2 | |
Ob = 20 + 22,5 + 25 = 67,5
lub
| | 5 | | 5 | | 135 | |
Ob2 = (16+18+20) * |
| = 54 * |
| = |
| = 67,5 |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
24 lut 19:07
Pierwiastek: Dziękuję
24 lut 19:12