pomocy
pomocy: dany jest wielomian w(x)=x3+bx2+cx+d. wielomian ten ma trzy pierwiastki tworzące ciąg
geometryczby o pierwszym wyrazie 2. wartość wielomianu w punkcie (3) jest równa 5.wyznacz
pierwiastki tego wielomianu
24 lut 18:30
ICSP: a1 , a2 , a3 − pierwiastki
a2 = 2a1
a3 = 4a1
mam wiec :
w(x) = (x − a1)(x − 2a1)(x−4a1)
podstawiając współrzędne punktu policzysz a1. Dalej już prosto
24 lut 18:37
pomocy: ?
24 lut 18:37
pomocy: dzięki
24 lut 18:37
pomocy: chyba nie rozumiem...pierwszy wyraz ma być 2
24 lut 18:49
ICSP: a ja przeczytałem o ilorazie 2

no to inaczej (ale również analogicznie)
a
1 , a
2 , a
3 − pierwiastki wielomianu
a
1 = 2
a
2 = 2q
a
3 = 2q
2
w(x) = (x−2)(x−2q)(x−2q
2)
wstawisz współrzędne pkt i policzysz q .
24 lut 18:52
pomocy: dziękuje, jesteś nieoceniona/y
24 lut 18:54