rozwiąż równania trygonometryczne
Monia: rozwiąż równania trygonometryczne :
1) tg4x−2tg3x−2tg2x+6tgx−3=0
2) tgxsinx+1=sinx+tgx
3) 2(sinx+cosx)=tgx+1
24 lut 18:06
ICSP: 1) t = tgx , t ∊R i masz :
t
4 − 2t
3 − 2t
2 + 6t − 3 = 0
rozkład wielomianu na czynniki znasz − poradzisz sobie
2)tgsinx + 1 = sinx + tgx
tgsinx − tgx +1 − sinx = 0
tgx(sinx−1) − (sinx − 1) = 0
(tgx−1)(sinx−1) = 0
dokończ
3) 2(sinx + cosx) = tgx + 1
2sinx − tgx + cosx − 1 = 0
| | 1 | | 1 | |
sinx(2 − |
| ) + cosx(2 − |
| ) = 0 |
| | cosx | | cosx | |
| | 1 | |
(sinx + cosx)(2 − |
| )= 0 |
| | cosx | |
dokończ
24 lut 18:10
Mila:
tg
4x−2tg
3x−2tg
2x+6tgx−3=0
tgx=t
t
4−2t
3−2t
2+6t−3=0
w(1)=1−2−2+6−3=0
t=1 jest pierwiastkiem w(t)
Schemat Hornera t=1
1 −2 −2 +6 −3
1 −1 −3 +3 0
(t
4−2t
3−2t
2+6t−3)=(t−1)*(t
3−t
2−3t+3)
p(t)=(t
3−t
2−3t+3) ; p(1)=1−1−3+3=0
schemat Hornera: t=1
1 −1 −3 +3
1 0 −3 0
(t−1)*(t
3−t
2−3t+3)=(t−1)(t−1)(t
2−3)=(t−1)
2*(t−
√3)(t+
√3)
tgx=1 lub tgx=
√3 lub tgx=−
√3
| | π | | π | | π | |
x= |
| +kπ lub x= |
| + kπ lub tgx=− |
| + kπ |
| | 4 | | 3 | | 3 | |
24 lut 18:17
Viel: można to zrobić bez znajomości wielomianów?
14 lis 15:15