graniastosłup
Kuba: Opakowanie wody toaletowej ma kształt graniastosłupa prawidłowego prostego czworokątnego,
którego krawędź podstawy wynosi 5 cm, a wysokość 15 cm.Podjęto decyzję o zmianach, zmniejszono
długość krawędzi podstawy o 20% oraz o zwiększeniu wysokości opakowania.Po tych zmianach
objętość opakowania zmniejszyła sę o 23,2%. Oblicz, o ile procent zwiększono wysokość
opakowania.
Po obliczeniach wyszło mi, że zwiększono wysokość o 3 cm, mógłby ktoś potwierdzić?
V
1=375 cm
3
po zmianie
V
2=288cm
3
a potem podstawiłem.
| | x | |
16*15+(15* |
| )=288...wyszło mi z tego 3...czy to dobry sposób? |
| | 100 | |