Funkcja homograficzna
KKKK: Pomóżcie, bo zaraz mnie szlag trafi, siedzę nad tym tyle czasu i nie mogę zrobić...
Podaj równania asymptot wykresu funkcji f określonej podanym wzorem.
f(x)= 2x+5/3x−1
Nie mogę tej funkcji doprowadzić do stanu gdzie mógłbym odczytać współrzędne wektora p i q, a z
tego mieć równania asymptot...
24 lut 17:47
24 lut 18:08
Patryk: teraz widzisz ?
24 lut 18:08
KKKK: Widzę, wielkie dzięki
24 lut 18:10
Trivial:
| | 2x+5 | |
Przyjmuję że jest to funkcja f(x) = |
| . |
| | 3x−1 | |
Wystarczy podzielić wielomiany (kombinując, Hornerem albo klasycznie)
1. Kombinując:
| | 2x+5 | | 2 | x + 52 | |
f(x) = |
| = |
|
| = |
| | 3x−1 | | 3 | x−13 | |
| | 2 | x−13 + 13+52 | | 2 | | 17/6 | |
= |
|
| = |
| (1 + |
| ) |
| | 3 | x−13 | | 3 | | x−13 | |
2. Hornerem
| | 2x+5 | | 1 | | 2x+5 | |
f(x) = |
| = |
| * |
| |
| | 3x−1 | | 3 | | x−13 | |
2 5
1/3 2/3
2 17/3
| | 1 | | 17/3 | | 2 | | 17 | | 1 | |
f(x) = |
| *(2 + |
| ) = |
| + |
| * |
| |
| | 3 | | x−13 | | 3 | | 9 | | x−13 | |
3. Klasycznie
2/3
2x + 5 : 3x−1
−2x + 2/3
= 17/3
| | 2 | | 17/3 | | 2 | | 17 | | 1 | |
f(x) = |
| + |
| = |
| + |
| * |
| |
| | 3 | | 3x−1 | | 3 | | 9 | | x−13 | |
24 lut 18:13