matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja Kwadratowa
Radipo:
2) f(x)=−2(x2−2x+x−2)=−2(x2−x−2)=−2x2+2x+4 postać ogólna
1
1
(
x
2
+4x+8)+3=
x
2
− 4x + 11
2
2
Prosze mi to sprawdzic jezeli jest zle prosze mnie poprawic
24 lut 17:47
Radipo:
wzor do postaci ogolnej
24 lut 17:47
Mila:
1
Masz źle, trzeba pomnożyć przez
każdy skladnik z nawiasu i po co zmieniłeś znak?
2
1
1
f(x)=
(x
2
+4x+8)+3=
x
2
+2x+4+3
2
2
1
f(x)=
x
2
+2x+7
2
24 lut 20:42