matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
geometria
nina:
BARDZO PROSZE O SPRAWDZENIE: W kulę wpisano stożek, którego przekrój osiowy jest trójkątem równobocznym. Oblicz stosunek objętości kuli do objętości stożka.
a
√
3
H=
2
a
r
s
=
2
2
a
√
3
r
k
=
H=
3
3
1
a
a
√
3
V
s
=
π*(
)
2
*
3
2
2
a
3
√
3
V
s
=
π
24
4
a
√
3
V
k
=
π*(
)
3
3
3
12
√
3
a
3
V
k
=
27
V
k
12
√
3
a
3
24
288
=
*
=
V
s
27
a
3
√
3
27
24 lut 17:40