geometria analityczna
michu: Czy przekształcenie P określone poniżej jest izometrią?>
a) P przekształca okrąg o(S1(−1,3); r1=2) na okrąg o (S2(4,5); r2 = 2)
b) P przekształca okrąg o (S1(−1,3) r1=1) na okrąg o (S1(−1,3); r1=2)
c) P przekształca kwadrat o wierzchołkach A(1,1), B(−1,1),C(−1,−1),D(1,−1) na kwadrat o
wierzchołkach E(4,0),F(2,0),G(2,−2),H(4,−2)
proszę o pomoc, nie wiem jak to ugryźć
24 lut 17:32
Mila: Izometria zachowuje odległości− otrzymujesz figury przystające
a) tak
b) nie , otrzymujesz okrąg o promieniu 2 razy większym
c) narysuj w układzie wsp. i sprawdź, czy to kwadrat i czy ma bok tej samej długości,
pisz problemy.
24 lut 17:37
michu: aha, czyli co nam daje podanie tego punktu S jeśli wiemy czy to izometria na podstawie długości
promienia?
dzięki za pomoc
24 lut 17:45
Mila:
24 lut 18:47
michu: halo, ponawiam pytanie o punkcie S
24 lut 19:21
Mila:

S w tym przypadku nie ma znaczenia; dwa czarne
b) zielony, a po przekształceniu czarny o tym samym środku.
24 lut 19:31
michu: dzieki
24 lut 19:54