Funkcja Kwadratowa
Przygłup: f(x)=x2 − 6x + 7 do postaci kanonicznej
f(x)=−2(x+1)(x−2) do postaci ogólnej
| | 1 | |
f(x)= |
| (x+4)2+3 do postaci ogolnej |
| | 2 | |
Prosze o obliczenie jestem przygłupem
24 lut 17:15
yyy: postać kanoniczna. Wystarczy znaleźć pierwiastki równania
24 lut 17:18
Przygłup: a mozesz to obliczyc

?
24 lut 17:18
Przygłup: Nie ktorzy niestety nie sa tak utalentowani
24 lut 17:18
yyy: Postać ogólna − wystarczy wymnożyć i uporządkować
24 lut 17:18
Przygłup: a moglbys to zrobic ? Skoro to takie proste
24 lut 17:19
yyy: Można spróbować. Jest to równanie kwadratowe. Wzór na delte i liczymy pierwiastki
24 lut 17:19
Przygłup: To prosze cie rozwiaz to

Bede wdzieczny
24 lut 17:20
Mila:
Znowu to samo?
1) f(x)=x
2 − 6x + 7
Δ=36−4*1*7=36−28=8
f(x)=a(x−p)
2+q postać kanoniczna
f(x)=(x−3)
2−2
2) f(x)=−2(x
2−2x+x−2)=−2(x
2−x−2)=−2x
2+2x+4 postać ogólna
| | 1 | | 1 | |
3) f(x) = |
| ( x2+8x+16)+3 dokończ, wymnóż przez |
| każdy wyraz z nawiasu |
| | 2 | | 2 | |
24 lut 17:23
yyy: Δ=36−4*1*7
Δ=36−28
Δ=8
√Δ=2√2
x1=3−√2 x2=3+√2
f(x)=(x−3+√2)(x−3−√2)
24 lut 17:24
Kipic: f(x) = x
2 −6x + 7
postac kanoniczna ma wzor y = a(x−p)
2 +q
mamy a = 1 b=−6 c=7
wiec wyliczmay p i q wiec
liczymy delte
Δ=b
2 − 4ac
Δ=36−28
Δ=8
i podstawiamy
p = 3
q=−2
podstawiamy do wzoru funkcj kanonicznej wiec :
y=(x−3)
2−2
24 lut 17:25
Przygłup: Dzieki
24 lut 17:25