Funkcja kwadratowa
Radipo: f(x)=x
2 − 6x + 7do postaci kanonicznej
f(x)=−2(x+1)(x−2) do postaci ogólnej
| | 1 | |
f(x)= |
| (x+4)2 −3 do postaci ogolnej |
| | 2 | |
Prosze o obliczenie
24 lut 16:51
24 lut 16:57
danoel:
ax2+bx+c=0
△=b2−4ac
p=−b2a
q=−△4a
postać kanoniczna to (x−p)2+q z tego robisz 1 przykład
2 przykład po prostu wymnażasz i samo wychodzi 3 przykład tak samo
24 lut 16:59
danoel: sory postać kanoniczna to a(x−p)+q
24 lut 17:00
danoel: ehh znowu źle
a(x−p)
2+q teraz już jest dobrze
24 lut 17:02
Mila: Rapido z czym masz problem?
24 lut 17:15
Przygłup: Jakbym dostal obliczenie tego bylo by mi prosciej obliczac nastepny przyklady na jutrzejszy
sprawdzian po prostu jestem ciezki z matmy
24 lut 17:17
Mila: Nie pisz o sobie Przygłup, rozwiązanie masz podane w innym poście.
24 lut 17:25