funckaj wymierna
artur: prosze o sprawdzenie
xy+x−2y−1=0 mam wyznaczyć y jako funkcje f zmiennej x
czyli wszysło mi że
−x+1
y=−−−−−−−−−−
x−2
−1
czyli y to funkcja −−−−−−−−− przesunięta o wektor [2, −1] czy dobrze myślę?
x
24 lut 16:40
Kipic: wiec wyznaczamy:
| | a | |
jak wiadomo funkcja wymierna ma wzor y= |
| +q gdzie p to asymptota pionowa a q pozioma |
| | x−p | |
wiec musimy przeksztalcic y na ten wzor
wiec
i odczytujemy p to 2 a q to −1 wiec wektor przesuniecia to [2,−1]
24 lut 16:45
artur: czyli dobrze wyznaczyłem y z tego równania xy+x−2y−1=0

tak
24 lut 16:47
Kipic: ma sie rozumiec ze dobrze
24 lut 16:47
artur: dzieki wielkie !
24 lut 16:53