Trygonometria
Kipic: Hardcorowe zadanie
rozwiaz rownanie :
sin2x + cosx=0
jak zmieniam sin2x to i tak nic innego mi to nie daje
Prosze o wskazowke
24 lut 16:36
asdf: 2sinxcosx + cosx = 0
cosx(2sinx + 1) = 0
cosx = 0
2sinx = −1
24 lut 16:42
asdf: albo:
| | π | |
sin2x + sin ( |
| − x) = 0 |
| | 2 | |
i suma sinusów:
x = 2x
| | x+y | | x−y | |
sinx + siny = 2 sin |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
24 lut 16:43
Eta:
24 lut 16:45
Kipic: ddddziekuje asdf
24 lut 16:47
Kipic: a mam takie ogulne pytanie jescze czy tego typu zadaniach (Rozwiaz rownanie) z sin i cos to
odpowiedz koncowa to czesc wspolna czy ogulnie wsyztskie rozwiazania ?
24 lut 16:50
Trivial:
2sinx+1
cosx
sin2x + cosx
24 lut 16:51
Trivial: Nie zaznaczyłem jednego zera.
24 lut 16:52
Eta:
24 lut 16:53
Kipic: dzieki za wykres czyli jednak czesc wspolna sie zaznacza ?
czy w tego typu zadaniach (Rozwiaz rownanie) z sin i cos to
odpowiedz koncowa to czesc wspolna czy ogulnie wsyztskie rozwiazania ?
24 lut 16:54
Trivial: Suma zbiorów rozwiązań. Popatrz dokładnie na wykres.
24 lut 16:54
Kipic: ok dzieks ale nie bylem pewein czy zawsze tak jest ze ma byc suma wszytskich rozwiazan
24 lut 16:56