matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę liczba eulera!
Ala:
Prosze o pomoc, kompletnie nie wiem jak rozwiazać ten przykład, w odpowiedziach wynik wynosi 0, nie wiem jak do tego dojść, pomocy:
n
an=
do potęgi 2n+3
2n+1
24 lut 16:26
Trivial:
n
lim a
n
= lim (
)
2n+3
= [ (
1
2
)
∞
] = 0.
2n+1
24 lut 16:36
Ala:
Dziękuję, ale dlaczego 1/2 do
∞
?
24 lut 16:53