Ciag geometryczny pomocy
anna: a1 =3 q=? n=7 an+? sn= 381
Jak obliczyć q i a1 ?
24 lut 16:16
Kejt:
S7=381?
24 lut 16:19
anna: tak
24 lut 16:20
123: Poszukaj wzoru na sumę ciągu geometrycznego. Tylko trzeba podstawić i zobaczyć czego brakuje.
24 lut 16:20
24 lut 16:23
anna: jak obilczyć z tego q?
24 lut 16:24
123: pomnóż przez q−1 a później −1 przeżuć na drugą stronę czyli
127q−127=q7−1
−126=q7−127q
126=q(q6−127)
Dalej dasz sobie już radę.
24 lut 16:31
anna: no wlśnie, że nie bardzo wiem co z tym zrobić
24 lut 16:42
anna: 126=q(q
6−127) co dalej
24 lut 17:03
Janek191:
1 − q7
−−−−−−−− = 127
1 − q
więc
q6 + q5 + q4 + q3 + q2 + q + 1 = 127
q *( q5 + q4 + q3 + q2 + q + 1) = 126 = 2*3*3*7
Sprawdzam, czy q = 2
2*(32 + 16 + 8 + 4 + 2 + 1) = 2* 63 = 126
więc
q = 2
=====
a1 = 3
zatem
an = a)1 * qn − 1 = 3 * 2n −1 = 1,5 *2n
=====================================
24 lut 17:28
anna: nie rozumie
24 lut 17:37
Janek191:
Czego ?
(1 − q7 ) : ( 1 − q ) = ( q7 − 1) : ( q − 1) = q6 + q5 + q4 + q3 + q2 + q + 1
24 lut 17:48
anna: dlaczego tam jest +1 ?
24 lut 17:53
Janek191:
Taki jest wynik dzielenia !
24 lut 17:55