Wyznaczyc a oraz b POMOCY!!!
DAMIANMILY: 3x3 +ax2 + bx + 12=0
wiemy że 1+ √3 jest pierwiastkiem tego równania
24 lut 15:57
Kejt: hmm..chyba za mało danych.
24 lut 16:03
DAMIANMILY: tez wlasnie tylko jedno rownanie ulozylem a przydaloby sie 2 jak sa 2 niewiadome

moze ktos
cos poradzi


?
24 lut 16:15
Eta:
x1=1+√3 i x2= 1−√3, k −−− trzeci pierwiastek
3(x2−2x−2)(x−k) ⇒ 3*(−2)*(−k)= 6k=12 ⇒k=2
3(x2−2x−2)(x−2) = ....... = 3x3−12x2+6x+12 ⇒ a=−12 , b=6
24 lut 16:24
Eta:
dla x2−2x−2 =0 Δ=12 , √Δ=2√3 to x1=1+√3 , x2= 1−√3
24 lut 16:26
DAMIANMILY: z kad masz te x
2
24 lut 16:29
DAMIANMILY: i z kad wiesz ze rownanie ma 3 rozwiazania
24 lut 16:38
Kejt: równanie ma trzy rozwiązania, bo x jest do potęgi 3.
24 lut 16:40
Eta:
Dlatego,że jest stopnia trzeciego!
Ponieważ jednym pierwiastkiem jest liczba niewymierna, to drugim liczba niewymierna sprzężona
x1=1+√3 to sprzężenie x2=1−√3
Współczynniki wielomianu są całkowite są całkowite
24 lut 16:40
DAMIANMILY: czyli to zasada ze musi miec 3 i tylko 3 pierwiastki


ok w takim razie rozumiem dzieki
wielkie

jestescie ZAJEBISCI pozdrawiam
24 lut 16:42
Eta:
24 lut 16:44
Eta:
Można to równanie o pierwiastku x=1+√3
odgadnąć tak: x−1= √3 /2
x2−2x+1=3 ⇒ x2−2x−2=0
24 lut 16:52