Granica ciągu liczbowego o wyrazie ogólnym ...
pryncypał: Granica ciągu liczbowego o wyrazie ogólnym :
an=log2(1−1/4)+log2(1−1/9)+...+log2(1−1/n2)
24 lut 15:04
Krzysiek: log2 a+log2 b+...log2 z=log2 (a*b*...*z)
3/4*8/9*...(n2 −1)/n2
poskracaj co się da i policz granicę argumentu logarytmu
24 lut 15:24
pryncypał: Wychodzi 1. Taką masz odpowiedz
24 lut 15:26
pryncypał: Może ktoś powiedzieć czy ta odpowiedź jest dobra
24 lut 16:15
24 lut 17:37
Krzysiek: Mi wychodzi 1/2
| 3 | | 8 | | 15 | | 4 | | 15 | | 5 | | 6 | |
| * |
| * |
| *...= |
| * |
| *...= |
| *...= |
| *... |
| 4 | | 9 | | 16 | | 6 | | 16 | | 8 | | 10 | |
mnożąc po kolei ułamki pierwszy z drugim potem z trzecim itd.
| | 4 | | 5 | | 6 | |
otrzymujemy: |
| , |
| , |
| itd |
| | 6 | | 8 | | 10 | |
| | k+1 | |
czyli ułamek postaci: |
| , k=3,4,... i ułamek zmierza do 1/2 |
| | 2k | |
24 lut 18:18