ilosc liczb
Anna: ile jest liczb trzycyfrowych o iloczynie cyfr rownym 24?
24 lut 15:03
Eta:
24=1*4*6 −−− o takich cyfrach jest ich 3! = 6 takich liczb
24=1*3*8 −−− o takich cyfrach też 3!= 6 takich liczb
24=2*4*3 −−− też 3! = 6 takich liczb
| | 3! | |
24=2*2*6 −−− jest ich |
| = 3 takie liczby |
| | 2! | |
i jeszcze takie 803, 830, 604,640, 308,380, 406,460
razem mamy: ............
24 lut 15:29
Anna: 29
24 lut 15:37
Saizou : Eto witam,
a przypadkiem 8*0*3=0 itd.
24 lut 15:43
Eta:
No jasne że tak

przecież
iloczyn ! czyli te z zerem odpadają
Dzięki za poprawkę
24 lut 15:54
Eta:
Grypa mnie dopadła, dlatego mam spowolnione myślenie
24 lut 15:55
Saizou : ja właśnie kończę kurację antyprzeziębieniową

a

na zdrowie
24 lut 15:57
Trivial: Witam.

Wynik to 21.
24 lut 15:59