trygonometria
bzzz: Tożsamości trygonometryczne
1) Wiedząc że sin α + cos α= 1√2 oblicz:
a) sin3 α + cos3 α
b)sin4 α + cos4 α
2) wiedząc że tg α + ctg α=4 oblicz
a) I tg α − ctg α I
b)tg2α + ctg 2α
c) tg3 α + ctg3 α
d) tg4 α +ctg4 α
3)Sprawdź czy podane równości są tożsamościami trygonometrycznymi, wiedząc że
α∑(0°,90°)∪(90°,180°) :
a) sin α + cos αcos α =1 + tg α
b)sin α+ cos αsin α = ctg α*(1+ tg α)
c)tg α*(1+ctg2α)1+ tg2 α =ctg α
d) ctg α*(1+tg2α)1+ctg2α =tg α
2cos2 α −1=1+ 2tg2α
24 lut 14:50
asdf: zadanie domowe przepisane i czekasz na gotowca
24 lut 14:56
bzzz: nie dokońca chciałbym zrozumieć o co chodzi mam kartkówke a to są przykłady te których nie
rozumiem jestem na rozszerzeniu i chce wiedzieć o co chodzi bo to dopiero początek
24 lut 15:13
bzzz: nie chce rozwiązań a wskazówki
24 lut 15:15
Cusack:
2)
przewinęło się na tym forum i innych kilka razy. Jest rozwiązane kilkoma sposobami.
gogluj, a znajdziesz...
24 lut 15:17
pryncypał: 1) Możesz spróbować podnieść do 3 sinx+cosx=sqrt(2)/2
24 lut 15:17
Cusack: 1) zresztą też
24 lut 15:18
bzzz: w tym 1) a mam najpierw obliczyć sin i cos ?
24 lut 15:18
Cusack: pryncypał, tutaj LaTeX nie dziala
24 lut 15:19
bzzz: oki cusack
24 lut 15:19
asdf:
Ja na rozszerzeniu nie byłem, ale Ci napisze jak ja bym to zrobił:
a) wzór: a
3 + b
3
b) a
4 + b
4 = (a
2 + b
2)
2 − 2a
2b
2
2
a) nie wiem
| | sinx | | cosx | | sin2x + cos2x | |
b) |
| + |
| = |
| , jezeli: |
| | cosx | | sinx | | sinxcosx | |
| sin2x + cos2x | |
| = 4 |
| sinxcosx | |
no i rozwiązaujesz:
| sin2x | | cos2x | |
| + |
| , wzor skroconego mnozenia masz w 1b) |
| cos2x | | sin2x | |
c) wzor masz w 1a)
d) wzor masz w 1b)
24 lut 15:21
asdf: bzzz...nie ma takiego czegos jak sin i cos..
24 lut 15:22
bzzz: sin α + cos α=1√2
sinα − cos α = 2√62
i to z układu równań wychdzi chyba sin α(2√2 + 2√6) i cos α 2√2 + 2√62
24 lut 15:27
bzzz: w tym 1a ze wzorem to wiem tylko że żeby to obliczyć to musze mieć sin α i cos α tja?
24 lut 15:38
asdf: sinx + cosx = √2/2 //2
1 + 2sinxcosx = 1/2
sinxcosx = −1/4
24 lut 15:43
bzzz: no wiem
24 lut 15:46
asdf: no to po co sie pytasz? cześć...
24 lut 15:48
bzzz: bo żeby obliczyć z wzoru a3 +b3 to trzeba mieć sin i cos tja z układów a mi nie wychodzi to
co obliczyłeś potęgowaniem ja do tego doszedłem tylko co dalej tak..
24 lut 17:37
bzzz: z resztą dobra nie było pytania
24 lut 17:42