Wyznacz liczby
Kora: 5 liczb tworzy ciąg geometryczny. Wiedząc że suma nieparzystych wyrazów jest równa 182 a
parzystych 60 , wyznacz te liczby.
24 lut 14:39
Mila: a
1+a
3+a
5=182 oznaczam a
1=a
a
2+a
4=60⇔
a+aq
2+aq
4=182
aq+aq
3=60⇔
a(1+q
2+q
4)=182
a(q+q
3)=60 dzielę stronami (są ≠0)
30(1+q
2+q
4)=91(q+q
3)
30q
4−91q
3+30q
2−91q+30=0
1) w(3)=0 q=3⇔a=60:(3+3
3)⇔a=2
Szukane wyrazy:
2; 6;18;54;162
sumy
2+18+162=182; 6+54=60
| | 1 | |
Szukaj innych pierwiastków, może |
| , to będzie ciąg malejący |
| | 3 | |
24 lut 19:16
Mila: ?
24 lut 19:52