Zadania - matematyka, rok I studiów [macierze, granice i szeregi]
jasiek912:
1. Rozwiązać układ wzorami Cramera (3 równania do macierzy 3x3)
2x1 − x2 + x3 = 2
−x1 + 2x2 = 1
3x1 − x2 − 2x3 = 0
2. Zbadaj zbieżność szeregu
∞ 1
∑ _____
n=1 n5n
3. Znajdź granicę funkcji
lim (n+2n−4)3n
n → ∞
4. Znajdź macierz X
| −1 2 1 | | 2 |
| 1 −2 1 | * X = | 0 |
| 3 −2 1 | | 2 |
24 lut 14:37
huehuehue: ok z ktorymi zadaniami masz problem ?
24 lut 14:46
24 lut 14:46
jasiek912: Zrobiłem wszystkie te zadania na kolokwium, chcę sprawdzić tok rozumowania bo wyniki miałem
w większości prawidłowe − szereg okazał się zbieżny 1/5 < 1 a granica wyszła mi 3.
Układ rozwiązałem, wyznacznik był −15 a poszczególne x1 = 1/3, x2 = 2/3 i chyba x3 = 1/15..
W układzie mam wątpliwości.
24 lut 14:50
huehuehue: 3. granica mi wyszla e18 policz jeszcze raz
24 lut 14:56
24 lut 15:05
huehuehue: | | −11 | |
1. det Wx=−11 x1=1 x2= |
| x3=1 |
| | 3 | |
24 lut 15:19
24 lut 15:31
Trivial:
| | n+2 | |
3. g = lim ( |
| )3n = elim 3n*6/(n−4) = e18. |
| | n−4 | |
24 lut 15:34
Trivial:
| | 1 | |
2. W jaki sposób granica wyszła |
| ? |
| | 5 | |
Z kryterium Cauchy'ego:
| | 1 | |
λ = lim |
| = lim n−5n * 1/n = [∞−∞] = 0. |
| | n√n5n | |
24 lut 15:48
jasiek912: Zadanie drugie to zbieżność szeregów, wyszło mi że szereg jest zbieżny ponieważ
1/5 < 1
24 lut 16:00
Trivial: No tak, ale jaką granicę liczyłeś że otrzymałeś taki wynik?
24 lut 16:03
jasiek912: Nie liczyłem granicy tego szeregu.
24 lut 16:14
Trivial:
To w jaki sposób pokazałeś że jest zbieżny? Może źle tutaj przepisałeś. Na pewno mówisz o
| | 1 | | 1 | |
szeregu o wyrazach |
| , czy może |
| ? |
| | n5n | | 5n | |
24 lut 16:18
jasiek912: Napewno chodziło o ten szereg, który przepisałem.
Miałem rozwiązanie przykładu, gdzie zamiast 5 była 2, i podmieniłem cyfry. Wynik okazał się
dobry ale tok rozumowania gorzej
24 lut 16:40
Trivial:
24 lut 16:53
jasiek912: Ale teraz znalazłem teorię, z uwzględnieniem an/an+1 i tak samo mi wychodzi, że szereg jest
zbieżny bo 1/5 < 1
24 lut 16:57
Trivial:
Ale ta granica również jest zero.
W ogóle to wyrazy tego szeregu są malutkie. Kilka pierwszych wyrazów:
[ 1.0, 2.98*10
−8, 2.29*10
−60, 0.0, 0.0, ... ]
0.0 oznaczają liczby mniejsze od dokładności typu double komputera (ok. 10
−324)
Więc jego zbieżność jest raczej pewna.
24 lut 17:07