oblicz
OLI: Liczba wyrazów ciągu an=n2−12n+20 mniejszych od 15 jest równa:
odpowiedz ma być 11
24 lut 14:14
Kejt:
n
2−12n+20<15
n
2−12n+5<0
Δ=144−4*5=144−20=124
√Δ=2
√31
n
2=6+
√31
√31≈5,5
n∊(0,5;11,5)
n musi być naturalne, więc jest ich 11.
24 lut 14:22
Janek191:
an = n2 −12 n + 20
Ma być
n2 −12 n + 20 < 15
n2 −12 n + 5 < 0
−−−−−−−−−−−
Δ = (−12)2 − 4*1*5 = 144 − 20 = 124
√Δ = √4*31 = 2 √31
n = ( 12 − 2 √31)/2 = 6 − √31 ≈ 0,43
lub
n = ( 12 + 2 √31) /2 = 6 + √31 ≈ 11,6
n jest liczbą naturalną
zatem
n2 −12 n + 20 < 15 ⇔ n ∊ < 1; 11> ∩ N
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Odp. Wyrazów mniejszych od 15 jest 11.
====================================
24 lut 14:26