walec
malutka: Leżaca poziomo beczka która ma kształt walca jest częściowo wypełniona wodą . największa
głębokość wody w beczce wynosi 1/4 srednicy beczki. jaka będzie głebokość wody po postawieniu
beczki,jeśli wysokość beczki jest równa 1,5?
24 lut 13:25
Artur_z_miasta_Neptuna:

1) musisz obliczyć ... jaki procent beczki wypełnia woda (obliczyć zaznaczony wycinek koła)
poszukaj wzorów i to zrób
24 lut 13:43
malutka: V1=Pp1*H
H=1,5m
Pp1=Pwycinka − PΔ
Pp1=1/3 πr²−1/2r²sin120⁰
Pp1=1/3 πr²−1/2r²sin60⁰
Pp1=1/3 πr²−1/2r²*√3/2
Pp1=1/3 πr²− √3/4r²
V1=(1/3 πr²− √3/4r²)*3/2
V1=1/2 πr²− 3√3/8r²
V=Pp*h
V=πr²h
V1=V
1/2 πr²− 3√3/8r²=πr²h /:πr²
h=[1/2 πr²− 3√3/8r²]/πr²
h=[1/2 π− 3√3/8]/π
h=1/2 − 3√3/8π
h≈0,5−0,2=0,3 m
około 0,3m czyli 5 razy mniejsza niż wysokośc beczki
czy to ma wyjsc cos takiego

?
24 lut 17:03