Rozwiąż metoda zero-jedynkową.
sifis82824: p=>[(∼ρ) ∨ q]
24 lut 12:16
PW: Implikacja jest "prawie zawsze prawdziwa", więc nie warto jej badać tak drobiazgowo. Jedyny
przypadek, gdy implikacja jest fałszywa to ten, kiedy z prawdy wynika fałsz. Warto więc tylko
zbadać (ułożyć tabelkę) dla przypadku
p=1 i ((∼p)∨q)=0
Ten drugi ma miejsce tylko gdy q=0
24 lut 12:43
rozi: p⇒(~p v q)
~p v (~pvq)
(~p v ~p) v q
~p v ~p = 0 dla p=1 lub =1 dla p=0
dla p=1 i q=1= 1
dla p=0 i q=1 = 1
dla p=1 i q=0 =0
dla p=0 i q=0 =1
24 lut 12:47
PW: No to masz dwa sposoby. rozi dokonał(a) najpierw przekształcenia na inną równoważną formę
zdaniową. Jest to (nie krytykuję) w pewnym sensie niezgodne z poleceniem. Badanie metodą
zerojedynkową w klasycznym rozumieniu to badanie "tego co widzimy", bez przekształceń, na
zasadzie podstawiania wszystkich możliwych wartości logicznych.
Oczywiście wynik jest taki sam: fałsz tylko gdy p prawdziwe i q fałszywe.
24 lut 13:24