Mijejsce zerowe
Paula: Znjadź miejsce zerowe funkcji y=x2−4
Wiadomo, że wyjdzie −2 lub 2, ale moje pytanie jest następujące czy mogę zrobić to w ten
sposób:
y=x2−4 | √
y=x−2
i wtedy x=2
tylko wychodzi mi jedno miejsce zerowe...
24 lut 12:13
krystek: Bzdury byłoby √y=√x2−4
y=(x+2)(x−2) wzór skróconego mnożenia sie kłania!
24 lut 12:17
rozi: nie możesz
1. musiałabyś zrobić jeszcze √y
2. √x2−4≠ x−2 . czemu ? bo nie można dodawać pierwiastków czyli √x2 + √−4≠√x2−4.
zobacz że już na starcie byłby tam bład w postaci √−4
powinnaś zrobić tak:
0=x2−4
0=(x−2)(x+2) ze wzorów skróconego mnożenia i wtedy massz
x−2=0 u x+2=0
24 lut 12:19
Paula: Wiem, że należy rozwiązać to za pomocą wzoru skróconego mnożenia, ale szukałam innej drogi, bo
jak to w matematyce nie ma jednego sposobu na rozwiązanie zadania więc chciałam to zrobić inną
metodą (też dlatego, że nie przepadam za wz. skr. mn.

Myślałąm, że mogę skrócić, Ale widzę, że zostają mi tylko wzory, bo nie pomyślałam, że muszę
obustronnie "wyciągnąć" perwiastek.
24 lut 12:21
krystek: y=x2−4 ( to licz Δ x2 i x2 dłuższy sposób)
24 lut 12:23
Paula: No tak, tylko ten wzór skróconego mnożenia trzeba jeszcze "zauważyć"

Większość osób mająch problem z matematyką, nie potrafią rozwiązać zadania, bo nie wiedzą jak
się za nie zabrać. Same obliczenia (np równiania szukając miejsca zerowego tak jak napisał
rozi) jest banalne. Największą trudność sprawia zrozumienie treści i rozumowanie, zauważenie
jak, co i kiedy. Tak to jest.
Dzięki Wam bardzo
24 lut 12:25
krystek: Dlatego w matematyce jak nie ma sie opanowanego jednego działu , następny sprawia kłopot jak są
powiązane ze sobą.
24 lut 12:28
Krzysiek: Nie nie mozesz . Jeszcze w dodatku pierwiaskiem Poza tym P{x2−4}≠x−2 tylko |x2−4| Przeciez
nie mozesz zapisac ze √x2−4=√x2−√4=x−2 . Nie wolno tak robic .
Masz wzor ktory mowi z e √x2=|x|
albo zrobisz tak x2−4=0 to x2=4 wiec x= +/− √4 to x=2 i x=−2 bo (−2)2 tez =4
Albo ze wzoru skroconego mnozenia a2−b2=(a−b)(a+b)
i mamy wtedy x2−4=0 to (x−2)(x+2)=0 to x−2−0 lub x+2=0 i wyliczasz x i dodstajesz x=2 a
takze x=−2
Na przyszlosc jesli masz wyznaczyc miejsca zerowe to fukcje przyrownujesz do zera
24 lut 12:30
rozi: Paulo
wystarczy rozwiązać kilkadziesiąt zadań z każdego działu i z zauważaniem nie będziesz miała
problemu

a jak nie możesz zauważyćwzoru to zawsze pozostaje ci wyliczenie x
1 i x
2 tak jak
napisał krystek
24 lut 12:33
rozi: no i jeszcze nie możesz pierwiastkować tego równania bo nie wiesz czy obydwie strony są
nieujemne.
gdyby np x=1 to byś miała
√−3 i c oz czymś takim zrobić ?
24 lut 12:34
Paula: Właśnie, ale na nasze− (tych nie do końca ogarniających matematykę)−szczęście, istnieje taka
strona jak ta, na której można spotkać takich uprzejmyich i cierpliwych ludzi jak Wy!
24 lut 12:48
Licealista: Przy trudniejszych funkcjach masz wzory na miejsca zerowe
24 lut 12:51