Martyna: Nie umiem rozwiązać układu równań bo mi coś nie wychodzi 5=-4a+b
0=8/3a+b
9 wrz 21:36
Kasia: metodą przeciwnych współczynników
mnożę pierwsze równanie przez -1
-5=4a-b
0=8/3a+b
podkreślam i dodaję górę do dołu otrzymując
-5=4a+8/3a, bo b się zeruje
-5=6 2/3a
-5=20/3a dziele obustronnie przez 20/3
-5: 20/3 = a
a = -5 *3/20
a=-3/4
wstawiajac do drugiego rownania obliczona wartosc a mamy
0=8/3 * (-3/4) +b
0= -2 +b
b=2
9 wrz 21:54
Kasia: mozesz zrobic metoda podstawiania
z rownania 5=-4a+b wyliczam b=5+4a
wstawiam do 0=8/3a+b otrzymujac
0=8/3a +5+4a
0=6 2/3a +5
0= 20/3a +5
-20/3 a = 5
a = 5* (-3/20)
a= - 3/4
podstaw wartosc a do którego chcesz równania i wyjdzie b - analogicznie jak we
wczesniejszym rozwiazaniu
9 wrz 21:58