j
rcosω: Wyznaczam asymptotę ukośną y = ax + b
| | x3 | |
gdzie a = lim x→±∞ ( |
| ) = 1 |
| | x2 − 1 | |
| | x3 | |
ale b = lim x→±∞( |
| −1) = ∞ jak mam ten wynik interpretować? y = x + ∞ to |
| | x2 − 1 | |
przecież sensu nie ma. Jaka będzie ta asymptota? y = x?
24 lut 12:09
krystek: a źle wyznaczyłaś.(−eś)
24 lut 12:10
24 lut 12:11
rcosω: W mianowniku winna być suma x
2 + 1 a nie różnica, literówka.
| | x3 | | 1 | | x3 | |
Ale nadal mam a = |
| * |
| = |
| a granica tego nadal mi wychodzi |
| | x2 + 1 | | x | | x3 + x | |
∞ dla x→
∞
24 lut 12:31
rcosω: Ok, juz wiem gdzie błąd zrobiłem b jest granicą f(x) − ax a nie jak jak ja liczyłem f(x) − a.
Teraz pasuje i mam y = x.
24 lut 12:35
krystek: ok , uważaj przy wzorach
24 lut 12:36
24 lut 12:40