prosze o pomoc :)
dominika:

Wokół prostokątnego placu wytyczono ścieżkę o szerokości 2m . Pozostałą powierzchnię
przeznaczono na ogródek.
1) Zapisz w postaci wyrażenia algebraicznego powierzchnię ogródka . otrzymane wyrażenie zapisz
w postaci sumy . Przyjmij jako a − długość boku działki , b − szerokość działki
2) jaką powierzchnięma ten ogródek jeśli działka ma wymiary 24m * 18 m ?
24 lut 11:47
krystek: Popatrz dobrze na rysunek i zapisz : Poprawię jak będzie źle
24 lut 11:51
dominika: 2a*2b=4ab
24 lut 11:56
krystek: masz zapisać powierzchnię ogródka , a nie placu. Czytaj uważnie treść zad.
24 lut 11:58
dominika: nie wiem
24 lut 12:00
krystek: długość a− ile? szerokośc b− ile?
24 lut 12:03
dominika: ab− 4b−4a
24 lut 12:05
dominika: dobrze ?
24 lut 12:08
krystek: żle
a−z jednej strony 2n i z drugiej odcięto 2n to długośc:a−..
24 lut 12:09
dominika: co ?
24 lut 12:12
24 lut 12:15
dominika: czyli ma byc a −4m ?
24 lut 12:17
krystek: Tak
24 lut 12:19
dominika: i co mi to daje
24 lut 12:20
dominika: ?
24 lut 12:25
krystek: szerokośc :b− ...
Pole =(a−4)(b−...)
24 lut 12:26
dominika: P=(a−4)(b−4)= ab−4a−4b+16
24 lut 12:28
krystek: I jak ładnie!
24 lut 12:28
krystek: I teraz punky 2)
24 lut 12:29
dominika: a podpunkt b jak ma być ?
24 lut 12:29
dominika: znaczy 2
24 lut 12:30
krystek: Wylicz masz podane wymiary działki!
24 lut 12:32
dominika: czykli a=24−4 b= 18−4
24 lut 12:33
24 lut 12:34
krystek: poprawnie dł ogródka =24−4 szer ogródka : 18−4
24 lut 12:35
dominika: p = (24−4)(18−4)=432−96−72+16= 280
24 lut 12:36
krystek: a po co tak P=20*14=280
24 lut 12:38
krystek: Ułatwiaj sobie jak można

!
24 lut 12:39
dominika: a no tak
24 lut 12:40
dominika: dzięki
24 lut 12:41