Logarytmy
madzia: Wiedząc że loga23=a oblicz loga169
24 lut 11:43
krystek: | | log232 | |
log169= |
| = .. rozpisz dalej |
| | log2(16) | |
24 lut 11:55
madzia: tak, tak tylko wlaśnie chodzi mi o to że rozpisałam i nie jestem tego pewna czy zrobiła to tak
jak być powinno
24 lut 12:05
krystek: zapisz poprawię
24 lut 12:09
madzia: loga
23=a
| | 2 | | 2 | | 1 | |
loga169 = loga2432 = 2*loga243 = |
| = |
| = |
| * |
| | loga324 | | 4*loga32 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| = |
| loga23 = |
| a |
| | loga32 | | 2 | | 2 | |
24 lut 12:18
krystek: | | 2log23 | | 2a | | 1 | |
kontynuuje moje = |
| = |
| = |
| a i chyba szybcjej (Twój sposób też ok) |
| | 4log22 | | 4 | | 2 | |
24 lut 12:22
madzia: ok, dzięki
24 lut 12:23