zadanie
arletka17: PROSZE O POMOC

! Obwòd rombu wynosi 20cm,a jego ktòtsz a przekatna ma dlugosc 8 cm.Oblicz pole
i wysokosc rombu.
Obw=20cm
20:4(boki rombu)=5cm
krótsza przekatna BD=8cm
dluzsza przekatnaAC= jak oblicze ile wynosi

24 lut 10:54
ikar: pomogę
24 lut 11:01
ikar:

a=5 cm
d
1=8 cm
Obwód=20cm
ze wzoru na pole trójkąta( wzór Herona)
P
ABD=
√9(9−5)(9−5)(9−8)=
√9*4*4*1=
√144=12cm
2
Romb składa się z dwóch takich trójkątów..więc P
ABCD=2P
ABD ⇒2*12cm
2=
24cm2
24 lut 11:07
bash: Źle to jest...
24 lut 11:10
bash: dobrze przepisałaś zadanie
24 lut 11:22
arletka17: zadanie przepisalam dobrze.i w odpowiedzi mam,ze pole wynosi 24cm wysokosc h=4,8 cm ALE nie
wiem jak mam obliczenia zrobic tzn.jak mam ta DLUZSZA przekatna obliczyc

? dziekuje za
obliczenia wzorem Herona ale prosila bym o wytlumaczenie pokolei jak mam to policzc innym
sposobem..
24 lut 11:41
bash: a czy to przypadkiem dłuższa przekątna nie wynosi 8?
24 lut 11:42
bash: wydaje mi się, że krótsza przekątna wynosi 6, a dłuższa 8 sprawdź treść zadania
24 lut 11:43
arletka17: no wlasnie!policzylam tak:
a
2+b
2=c
2
4
2+b
2=5
2
16+b
2=25
b
2=25−16
b=3(polowa dluzszej przekatnej


)
czyli musi byc zle w zadaniu napisane no nie

?
i tak jak jak piszesz:kròtsza =6cm a dluzsza=8cm
CZY TAK

?
24 lut 11:54
bash: Tak, w treści zadania jest błąd...dłuższa przekątna=8cm..wtedy tak jak obliczyłaś pole wyjdzie
24cm2
24 lut 11:56
arletka17: a prosze napisz mi czy ta wysokosc dobrze obliczylam:
P=a*h
24=5*h
h=24:5
h=4,8

?
24 lut 11:59
bash: tak dobrze..
24 lut 12:01
arletka17: DZIEKUJE


BARDZO DZIEKUJE ZA POMOC

!
24 lut 12:06
24 lut 12:12
Krzysiek: To jest do Bascha
24 lut 12:37
bash: dzięki
24 lut 13:34