matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
permutacje
kasi:
Oblicz permutacje:
19!
a)
=
21!
10!
b)
=
7!*3!
(n+1)!−n!
c)
=
(n−1)!
(n+1)!(n−1)!
d)
=
(n!)
2
Bardzo proszę o pomoc
24 lut 10:07
Mateusz:
Z a) i b) nie powinno byc kłopotu c) (n+1)!=n!(n+1) bo (n+1)!=1*2*3*.....*(n−2)*(n−1)*n i skrocisz np z n! analogicznie rozpisujesz w d) (n−1)!
24 lut 11:05