MC
TOMAs: wyrazy 7,8,9 są wyrazami ciągu geometrycznego X−3,2x,5x−18 oblicz x i q
24 lut 09:47
TOMAs: jak to zrobić
24 lut 09:48
TOMAs: no jutro mam z tego spr jak to zrobić
24 lut 09:50
Krzysiek: Panie tomas . Wyrazy 7 ,8 i9 sa to jak Pan widzi 3 kolejne wyrazy ciagu .
jak mamy 3 wyrazy ciagu i to jeszcze do tego kolejne to jest taka wlasnosc ciagu
geometrycznego ze kwadrat wyrazu srodkowego = iloczynowi wyrazow skrajnych czyli mozemy
zapisac tak
(2x)2=(x−3)(5x−18) bo u nas a8=2x ,a7=x−3 i a9=5x−18 a srodkowym jest wyraz a8
Prosze rozwiazac to rownanie wyliczyc x1 i x2
PO rozwiazaniu sprawdzic czy oba rozwiazania spelniaja warunki zadania
Jak juz Pan sprawdzi to iloraz q policzy z e wzoru q={a8}{a7} a takze q={a9}{a8}
24 lut 11:38