Oblicz prawdopodobieństwo tego, że będzie to kula czarna.
bASIA: Mamy dane trzy jednakowe urny. W każdej z nich znajdują się 3 kule białe oraz 2 kule czarne. Z
każdej urny losujemy jedną kulę i wkładamy jej do czwartej, pustej urny. Następnie z czwartek
urny losujemy jedną kulę. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że będzie to kula czarna.
Będę wdzięczna jeśli ktoś to zrobi.
24 lut 08:24
bASIA: Ma ktoś jakiś pomysł?
24 lut 14:57
bASIA: Jest ktoś w stanie zrobić to zadanie?
24 lut 15:06
Mila:
Rozważ przypadki, że w czwartej urnie znajdą się:
(BBB) trzy białe kule
(CCC) trzy czarne kule
(BCC) jedna biała i 2 czarne
(BBC) dwie białe i jedna czarna
i w takich sytuacjach losujesz jedną kulę.
Jeśli masz odpowiedź , to powinnaś zrobić po tej wskazówce.
24 lut 16:05
bASIA: Właśnie robiłam i żadna z tych odpowiedzi mi nie wychodzi. Dlatego napisałam na to forum z
myślą,
że ktoś mi jakoś to zrobi.
24 lut 16:10
24 lut 16:12
bASIA: dzięki
24 lut 16:13
Mila:
| | 36 | |
P(BCC)+P(CBC)+P(CCB)= |
| Tu masz też uwzględnioną kolejność |
| | 125 | |
| | 54 | |
P(BBC)+P(BCB)+P(CBB)= |
| Tu masz też uwzględnioną kolejność |
| | 125 | |
| | 8 | | 36 | | 2 | | 54 | | 1 | |
P(C4)= |
| *1+ |
| * |
| + |
| * |
| = |
| | 125 | | 125 | | 3 | | 125 | | 3 | |
24 lut 17:11