potegi
gabh090: Podaj cyfrę jedności liczby 7162. Napisz rozwiązanie.
24 lut 00:22
Kejt: podpowiedź..
7
1=
7
7
2=4
9
7
3=34
3
7
4=240
1
7
5=1680
7
7
6=11764
9
widać?
24 lut 00:28
gabh090: czyli będzie 7 tak?!
24 lut 00:35
Kejt: nie
24 lut 00:44
gabh090: 9?
24 lut 00:50
Kejt: yup
24 lut 00:50
gabh090: dlaczego?
24 lut 00:55
Kejt: ha

możesz sobie ciągi porobić..
a
1=1 r=4
a
1=2 r=4
itd.
sprawdź wyrazem którego będzie 162
24 lut 00:58
Cusack: czyli strzelaleś

cyfry powtarzaja sie co cztery.
cztery cyfry − jedna sentencja.
wiec ile mamy tych sentencji?
wykładnik dzielimy przez liczbe cyfr powtarzajacych sie, czyly:
162:4=40 r.2
mamy 40 sentencji i dwie kolejne cyfry sentencji
druga cyfra sentecji jest wlasnie 9
24 lut 01:00