Rozwiąż równanie:
| 1 | x2 | 1 | x3 | 1 | ||||||
x − | + | − | + | − | + ... = 1 | |||||
| 2x | 2 | 4x | 4 | 8x |
Proszę o jakąś podpowiedź.
Próbowałem w ten sposób, ale wynik z odpowidziami się nie zgadza, więc to chyba jest źle:
widze tu dwa różne szeregi geometryczne
| x |
| ||||||||||||||||||||
+ | = 1 | ||||||||||||||||||||
|
|
Sprawdzałem, czy nie popełniłem gdzieś błedu, ale nie znajduje nic.
Mógłby ktoś szybką rozwiązać to równianie i podać swoje wyniki ?
| 1 | ||
1) x=1, więc dla pierwszego ciągu q= | ||
| 2 |
| 2 | 1 | |||
2) x=− | , więc dla pierwszego ciągu q=− | |||
| 3 | 3 |
Jednak miałem błąd w swoich obliczeniach
.
Dzięki za pomoc