Dla jakich wartości parametru m
Kaaraa: Bardzo proszę o wytłumaczenie jak rozwiązać tego typu zadanie. Z góry dzięki.
Dane są pkt A(1,m,1) B(0,1,2) C(m,3,0). Dla jakich wartości parametru m:
a) wektor AB jest równoległy do wektora BC
b) wektor AB jest prostopadły do wektora BC
c) wartość wektora BC = 3
23 lut 23:05
MQ: 1. liczysz wsp. wektorów:
AB→=[0−1,1−m,2−1]=[−1,1−m,1]
BC→=[m−0,3−1,0−2]=[m,2,−2]
a) AB→ i BC→ są równoległe, jeżeli wsp. jednego z nich są wielokrotnością wsp. drugiego,
czyli:
np. k*AB→=BC→ czyli k*[−1,1−m,1]=[m,2,−2]
z 3. wsp. widać, że k=−2, stąd natychmiast z 1. wsp. widać, że m=2, bo −1*−2=2
b) wektory są prostopadłe, gdy ich iloczyn skalarny = 0
iloczyn skalarny liczymy jako sumę iloczynów odpowiednich współrzędnych, czyli mamy:
(−1)*m+(1−m)*2+1*(−2)=0
Jak to się wszystko wymnoży i poredukuje, to wychodzi −3m=0, czyli m=0
c) dł wektora to pierwiastek z kwadratów jego wsp., więc mamy:
√m2+22+(−2)2=3
a stąd wychodzi m2=1, czyli m=1 lub m=−1
23 lut 23:34