Jaka jest długość odcinka; planimetria
EMPE: Ma ktoś pomysł na 7.9, chociaż podpunkt a)
Dwa koła o środkach O
1 i O
2 i promieniach odpowiednio r
1 = 26cm i r
2 = 8cm są elementami
maszyny rolniczej. Odległość między środkami kół jest równa 82cm. Oblicz długość odcinka AB,
jeżeli pas transmisyjny nałożono na koła tak, jak przedstawiono na rysunku.
Obrazek do zadania jest tutaj:
https://docs.google.com/file/d/0BwuKchIUCNF8d21BWTV3MjV1ZWM/edit
MQ:

a=r
1=26cm
b=r
2=8cm
d=82cm
Szukasz wartości x
Z tw. Talesa masz:
z tego wyliczasz z.
Z Δprostokątnego masz:
y
2+b
2=z
2
z tego wyliczasz y
Z tw. Talesa masz:
z tego wyliczasz x